Asociatia ECUMEST 9 august 2006
E-flash ECUMEST: august 2006


ECUMEST on-the-move

O serie de schimbari au intervenit in echipa ECUMEST incepind cu luna iunie 2006. Oana Radu ocupa in prezent functia de director de programe al Institutului Cultural Roman din New York, in urma unui concurs pentru acest post sustinut la Ministerul Afacerilor Externe. Oana Radu va continua sa participe in proiectele ECUMEST in calitate de expert, raminind in Consiliul director, ca membra a asociatiei. Aura Corbeanu s-a retras din functia de director executiv al ECUMEST la inceputul lunii iunie, pastrindu-si in continuare calitatea de membru fondator al asociatiei. Stefania Ferchedau a preluat coordonarea tuturor programelor ECUMEST, ocupind in prezent functia de director executiv. Alti colaboratori full-time sau angajati pe termen limitat, pe proiect, participa sau vor participa la programele in derulare (vedeti de asemenea anuntul de mai jos).

ECUMEST se va profila, in urmatoarele luni, din ce in ce mai mult, ca o retea, platforma de schimb, resursa de informatii si coordonator de studii de specialitate in domeniile de competenta pe care le-a dezvoltat in anii trecuti. Programul Policies for Culture, buletinul informativ, publicatiile online, consultanta in probleme de fundraising, mobilitate, training in cooperare culturala si acompanierea sectorului artistic vor continua sa reprezinte activitati centrale ale asociatiei. Ne bazam pe sprijinul, colaborarea si ideile tuturor celor care au reprezentat reteaua de pina acum a ECUMEST in tara si in strainatate.


FOCUS

Dezbaterea privind mecanismul de finantare din Fondul Cultural National

In urma dezbaterii din luna iunie intre reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor, Administratiei Fondului Cultural National si ai organizatiilor culturale, organizata la initiativa si cu o documentare realizata de ECUMEST si AltArt, AFCN si MCC au pregatit o propunere de modificare a actelor normative cu privire la functionarea mecanismului de finantare din Fondul Cultural National. Documentele de lucru (OMCC 2365/2005, cuprinzind normele metodologice si anexele la acestea) au fost facute publice spre discutie incepind cu 1 iulie. Noua varianta a normelor a venit cu o serie de imbunatatiri, in timp ce o parte din solutiile asupra carora se cazuse deja de acord in cadrul intilnirii din iunie nu au fost preluate sau au fost integrate deficitar. ECUMEST a semnalat aceste lucruri intr-o scrisoare adresata reprezentantilor MCC si AFCN, considerind ca sugestiile propuse au fost luate in considerare in mica masura, ceea ce face ca procesul de consultare sa fie doar unul formal. Ca urmare a publicarii la 1 august a ultimei variante a normelor metodologice, ECUMEST si AltArt au realizat un nou material cuprinzind o serie de alte sugestii si comentarii la aceste documente. Materialul a fost trimis MCC si AFCN si poate fi consultat la www.ecumest.ro.


Proiecte, studii, publicatii

In continuarea sesiunilor de training de scurta durata organizate incepind cu 2005, ECUMEST propune in 24-25 & 28-29 august 2006 un nou seminar de formare deschis operatorilor culturali din Romania. Tematica abordata va fi de aceasta data 'Cultura si dezvoltare locala: artistul si proiectul strategic al organizatiei culturale'. Seminarul, sustinut de Saviana Stanescu si Corina Suteu, face parte dintr-un proiect finantat de Fondul Cultural National, a carui prima parte s-a desfasurat in luna mai. Ca urmare a celor sesiunilor de training organizate in 2006, ECUMEST va realiza o publicatie de informare si formare in domeniul cooperarii si managementului cultural care va include o parte din studiile de caz prezentate in cadrul acestor sesiuni. Publicatia va fi disponibila, in limba romana, pina la sfirsitul anului 2006.

In parteneriat cu Fundatia Culturala Europeana (Amsterdam), Fundatia Interarts (Barcelona) si SEE TV Exchanges (Bruxelles), ECUMEST deruleaza in perioada iunie 2006-februarie 2007 proiectul Active Citizens - Local Cultures - European Politics. Guide to Civic Participation in Cultural Policy-Making for European Cities. Proiectul urmareste colectarea, analiza si diseminarea de informatii in domeniul politicilor culturale participative in Europa, activitatile acestuia incluzind cercetarea si analiza practicilor relevante, o intilnire de lucru a expertilor si operatorilor culturali activi in domeniu, producerea si distribuirea unui documentar TV si a unui ghid pe aceste teme. O serie din rezultatele proiectelor derulate in cadrul programului Policies for Culture vor reprezenta focusul acestor materiale, Timisoara (RO), Zagreb (HR) si Zilina (SK) fiind citeva din studiile de caz urmarite in acest sens. ECUMEST coordoneaza realizarea publicatiei ce va rezulta la sfirsitul acestui proces. Proiectul este sustinut de Comisia Europeana in cadrul programului "Promotion of Active European Citizenship".

In urma participarii sale la procesul lansat de Conferinta de la Berlin pentru o Politica Culturala Europeana (noiembrie 2004), ECUMEST impreuna cu Fundatia AltArt (Cluj) vor derula in colaborare cu initiativa 'A Soul for Europe' (Berlin) si in parteneriat cu Fundatia CULT.BG (Sofia) proiectul Culture for Structural Development. Proiectul are ca scop sustinerea culturii ca un agent al dezvoltarii regionale in sud-estul Europei si promovarea includerii ei din ce in ce mai mult in politicile europene, si mai cu seama in politicile regionale. Initiatorii isi propun sa reuneasca o serie de organizatii active in domeniul artei contemporane in regiune care sa lucreze ca un think tank intr-un proces de reflectie, auto-evaluare si analiza critica asupra impactului social al activitatii lor. Rezultatele acestui proces, derulat din toamna 2006 pina in toamna 2007, vor fi traduse in argumente in sprijinul domeniului cultural si in recomandari la nivel politic relevante pentru politicile europene, dar si la nivel regional. O intilnire de dezvoltare la care sint invitate mai multe organizatii din sud-estul Europei si la care vor lua parte o serie de parlamentari europeni si de membri ai initiativei 'A Soul for Europe' va avea loc intre 16-18 septembrie la Ruse, beneficiind de sustinerea Ministerului Integrarii din Bulgaria. Coordonarea generala a proiectului este asigurata de Fundatia AltArt.

In cadrul proiectului De la diplomatia culturala la relatiile culturale - rolul agentiilor culturale in procesul de integrare europeana, ECUMEST deruleaza in prezent o cercetare aplicata privind structura institutionala, functionarea si prioritatile agentiilor diplomatiei culturale din tarile Europei centrale si de est, care va fi finalizata pina la sfirsitul anului 2006. Studiul are ca scop sa identifice daca in acest domeniu sint angajate o politica si o actiune specifica cu privire la obiectivul integrarii europene. Cercetarea este realizata in parteneriat cu Fundatia Interarts (Barcelona) si beneficiaza de sustinerea Fundatiei Culturale Europene (Amsterdam).

ECUMEST a incheiat distribuirea editiei franceze a Ghidului sectorului cultural romanesc, publicat in luna aprilie cu sprijinul Ambasadei Frantei la Bucuresti, al Institutului Cultural Roman si al Ministerului Afacerilor Externe - Comisariatul General pentru Francofonie sub titlul "Guide du secteur culturel roumain. Un panorama en faveur de la coopération culturelle". Cartea a fost distribuita gratuit unui mare numar de organizatii culturale din strainatate, in special din spatiul francofon, si este inca disponibila in librariile Carturesti si Humanitas. Tot cu sprijinul Institutului Cultural Roman, ECUMEST va lansa in toamna 2006 si a doua editie in limba engleza a ghidului, adaugita si actualizata.


ECUMEST cauta coordonator de proiecte


Un nou coordonator de proiecte va intra in echipa ECUMEST incepind cu toamna 2006. Ce cautam: viitorul membru al echipei noastre, fie el student sau absolvent studii superioare (arte, stiinte sociale, politice, economie, relatii internationale etc.) trebuie: sa aiba un interes specific pentru fenomenul cultural si artistic actual; o foarte buna cunoastere a limbii engleze, cunoasterea limbii franceze reprezintind un avantaj; cunostinte solide de operare calculator; sa aiba initiativa si sa fie dinamic; sa fie un bun organizator si comunicator. Ce atributii: participare la proiectele derulate de ECUMEST la nivel national si international, organizare evenimente, editare documente si publicatii in cadrul acestor proiecte, activitati de fundraising. Ce oferim: lucrul intr-o echipa creativa si profesionista, conectata la scena culturala si artistica nationala si internationala. Persoanele interesate sa candideze sint rugate sa trimita, pina la data de 24 august 2006, CV si scrisoare de intentie in limba engleza pe adresa de email office@ecumest.ro. Numai candidatii selectati vor fi contactati pentru un interviu la inceputul lunii septembrie. Informatii cu privire la proiectele derulate de ECUMEST sint disponibile la www.ecumest.ro.