Acest site a fost lansat cu sprijinul
Programului Regional Arta si Cultura al Institutului pentru o Societate Deschisa din Budapesta, prin Fundatia CONCEPT, organizatie membra a Soros Open Network Romania

 
Cautare avansata
Home

 

LEGISLATIA CULTURII IN ROMANIA este o baza de date online care
faciliteaza accesul rapid si gratuit si permite consultarea actelor normative relevante pentru domeniul cultural, precum si a unor ghiduri juridice explicative pentru o serie din domeniile de interes prioritar.
Un proiect ARCult.

Cui se adreseaza baza de date?

Aceasta sursa de informare si documentare se adreseaza in egala masura persoanelor fizice si juridice, indiferent de statutul si forma lor de organizare (liber-profesionisti, ONG-uri, institutii publice, societati comerciale). Persoanele fizice si organizatiile neguvernamentale, care au un acces mai dificil la informatii si consultanta in domeniu, reprezinta totusi beneficiarii prioritari ai acestui instrument. In acest sens, ghidurile juridice de interes pentru acest grup tinta propun informatii mai detaliate decit pentru celelalte grupuri vizate.

Ce ofera acest instrument?

LEGISLATIA CULTURII IN ROMANIA reprezinta un instrument nou, conceput a raspunde nevoilor specifice actorilor culturali, care ofera:

O privire de ansamblu asupra cadrului juridic care reglementeaza sectorul cultural, prin structurarea acestuia pe domenii. Pentru fiecare domeniu sint listate si disponibile spre consultare actele normative relevante precum si, pentru anumite domenii (al caror numar va creste in viitor), ghiduri juridice explicative.

Cautarea si consultarea actelor normative relevante domeniului cultural. Actele normative sint disponibile doar in limba romana. Baza de date nu este una exhaustiva. Ea este un instrument conceput special pentru actorii culturali, incluzind doar acele acte normative considerate relevante pentru domeniul cultural.

Consultarea unor ghiduri juridice pe domenii, construite sub forma unor intrebari insotite de raspunsuri. Acestea, fara a reprezenta o consultanta juridica, sint menite a facilita intelegerea cadrului legislativ existent si raspunsuri la intrebari si situatii concrete cu care se confrunta actorii culturali. Ghidurile juridice sint disponibile in limba romana si, in scurt timp, si in limba engleza, intr-o varianta prescurtata.

Ce ghiduri juridice sint disponibile?

Pina in prezent, sint disponibile urmatoarele ghiduri explicative privind cadrul legislativ specific unui domeniu:

Cum se utilizeaza aceasta baza de date?

Accesarea bazei de date se poate realiza in doua moduri:

Consultarea legislatiei si a ghidurilor juridice pe domenii
Structura arborescenta a bazei de date, disponibila in pagina de start, permite identificarea si accesarea rapida si usoara a tuturor domeniilor cuprinse in aceasta baza de date. In pagina specifica fiecarui domeniu sint listate, permitind accesarea lor in format html, actele normative relevante pentru domeniul respectiv, precum si, acolo unde sint disponibile, ghidul juridic al domeniului.

Utilizarea motorului de cautare pentru gasirea si consultarea unor acte normative:

Optiunea "Cautare" permite gasirea si consultarea unor acte normative pe baza unui cuvint cheie din titlul acestuia.
Optiunea "Cautare avansata" poate fi folosita pentru cautarea unui anumit act normativ, atunci cind se cunosc informatii din cel putin unul din urmatoarele cimpuri: cuvint cheie din titlu sau din textul actului normativ, tipul actului normativ, numarul acestuia sau anul de aparitie. Cautarea avansata permite astfel o mai rapida gasire in baza de date a unui anumit act normativ.

Prevederi tranzitorii si finale...

LEGISLATIA CULTURII IN ROMANIA este un instrument initiat si realizat de Asociatia ECUMEST in cadrul programului ARCult. El a fost lansat cu sprijinul programului regional Arta si Cultura al OSI (prin Fundatia Concept) si al INDACO Systems.

Baza de date si ghidurile juridice au fost dezvoltate in colaborare cu o echipa de juristi din care fac parte Delia Mucica si Ionica Pirvu. Manager proiect: Oana Radu. Coordonator proiect: Marilena Stanciu.

Pentru orice intrebari sau sugestii puteti contacta Asociatia ECUMEST la ecumest@ecumest.ro (in atentia Marilenei Stanciu, coordonator proiect).©2004 Asociatia Culturala ECUMEST
Actualizare 07/07/2004