englishcontact
 
27/04/2007 Capitalul civic in actiune - un studiu de caz
 
Asociatia ECUMEST (Bucuresti), Fundatia Culturala Europeana (Amsterdam) si Fundatia Interarts (Barcelona) anunta lansarea cartii Guide to Citizen Participation in Local Cultural Policy Development for European Cities.

In acest ghid, expertii Jordi Pascual i Ruiz si Sanjin Dragojevic exploreaza cadrul conceptual si teoriile care stau la baza implicarii cetatenilor in dezvoltarea politicilor culturale locale, precum si mecanismele care faciliteaza procesul de participare la nivel urban.

Cartea, beneficiind deopotriva de contributiile Corinei Suteu (prefata) si a lui Philipp Dietachmair (introducere), si realizat sub coordonarea ECUMEST, incearca sa identifice dovezi ale implicarii civice in elaborarea politicilor publice in domeniul cultural, sa numeasca concret factorii care influenteaza politicile culturale la nivel local. In acelasi timp, cartea avanseaza citeva premise cu privire la evolutia viitoare a politicilor urbane - cele care influenteaza in mod direct nivelul de participare culturala a individului si bunastarea sa in general.

Pornind de la experienta unei serii de orase europene in elaborarea politicilor culturale participative, ghidul introduce diverse concepte si abordari practice menite sa incurajeze administratia locala si organizatiile din societatea civila sa adopte practici similare. Materialul se axeaza pe exemplificari practice, folosind rezultatele unei cercetari derulate pe parcursul anului 2006.

Publicatia este rezultatul proiectului Active Citizens-Local Cultures-European Politics derulat de cele trei organizatii in perioada iunie 2006 – februarie 2007 cu sprijinul UE. Cartea este insotita de documentarul Culture Rocks the City realizat de SEE TV Exchanges (Bruxelles) si filmat la Barcelona, Lille, Timisoara si Zagreb. Documentarul este in prezent difuzat de posturi de televiziune din diverse tari europene.


Guide to Citizen Participation in Local Cultural Policy Development for European Cities
Autori: Jordi Pascual i Ruiz, Sanjin Dragojevic, Philipp Dietachmair
Prefata: Corina Suteu
Introducere: Philipp Dietachmair
Editor: Hanneloes Weeda
Copy editor & productie: Stefania Ferchedau
Design, coperta si tehnoredactare: Ioana Nemes
Fundatia Culturala Europeana, Asociatia ECUMEST, Fundatia Interarts, Bucuresti 2007.
Versiuni in limbile engleza, franceza, spaniolaIn limita numarului de exemplare disponibil, ghidul este distribuit in mod gratuit operatorilor culturali din retelele celor trei organizatii implicate in proiect. Mai multe detalii la ecumest@ecumest.ro.


DESCARCATI VERSIUNILE ELECTRONICE
> EN: Guide to Citizen Participation (document pdf, 858 kb)
> FR: Guide de la participation citoyenne
(document pdf, 1,18 M)
> SP: Guia oara la participation ciudadana
(document pdf, 1,17 M)
< inapoi