englishcontact
 
15/12/2003 Revistele culturale - platforme de dialog in tarile Europei de sud-est. Simpozion international realizat cu sprijinul Pactului de Stabilitate
  Simpozionul a facut parte dintr-o serie de evenimente avind ca tema "Balcanii si Europa" organizate in perioada 2000-2004, de catre Institutul Goethe Bucuresti in cooperare cu o serie de parteneri din Romania. Aceste evenimente acopera o arie problematica in care se regasesc: politicile culturale, educatia si mass-media, diversitatea culturala si problema minoritatilor, procesul de democratizare si evolutiile legislative in tarile Europei de sud-est. Proiectul s-a desfasurat cu sprijinul financiar al Pactului de Stabilitate pentru Europa de sud-est, creat pentru a sustine dezvoltarea structurilor societatii civile si a retelelor din regiune.

Partener al acestui simpozion, care a avut loc la Bucuresti intre 11-12 decembrie 2003, a fost Press Stress Group (platforma informala la initiativa Asociatiei ECUMEST, cuprinzind revistele "Observator Cultural", "Dilema", "LA&I"- supliment al ziarului Cotidianul). Cu participarea revistei "22".
Consultanti: Gabriela Adamesteanu, Magdalena Boiangiu, Ion Bogdan Lefter, Dan C. Mihailescu, Corina Suteu, Mircea Vasilescu.

Obiectivul simpozionului, care a reunit reprezentanti ai publicatiilor culturale din Romania, Germania, tari central si sud-est europene, a fost de a se constitui intr-o platforma de intilnire si de comunicare pentru revistele culturale din regiune si intr-un forum de discutie, din perspectiva regionala, a rolului decisiv pe care acestea trebuie sa il joace in reconstructia democratica a tarilor din sud-estul Europei si in vederea procesului de integrare in Uniunea Europeana. In paralel, simpozionul a abordat probleme referitoare la resursele necesare si la mijloacele practice de sustinere a revistelor culturale, la modalitatile de asigurare a unui flux de informatii in regiune, prioritatea unei abordari tematice etc. De asemenea, aceasta intilnire ar putea reprezenta un prim impuls in formarea unei retele a revistelor culturale din sud-estul Europei, care ar aduce o contributie importanta la stabilirea unor legaturi transnationale pe baze interculturale.


Programul simpozionului
(document pdf, 198 kb)


Consultati comunicarile simpozionului in varianta originala.Pentru mai multe informatii contactati:

Goethe-Institut Bucuresti
Cristina Bortun, coordonator proiect
Str. Henri Coanda 22, 71119 Bucuresti
tel.: +40-21-210 40 47/ 210 41 18/ 312 02 31
fax: (0040) 21 312 05 85
e-mail: goeprog@fx.ro


Press Stress Group
Oana Radu, director programe
Asociatia Culturala ECUMEST
14 Batistei St., 701314 Bucharest
tel/fax: +40-21-21 22 100
e-mail: ecumest@ecumest.ro
< inapoi