englishcontact
 
18/05/2007 reSourcing. plaforma critica la Arad: 10 ani de teatru independent in Romania / la KF / 22 mai
 
ECUMEST organizeaza in cadrul reSourcing. platforma critica in parteneriat cu Festivalul de Teatru Underground de la Arad dezbaterea 10 ani de teatru independent in Romania, care va avea loc marti, 22 mai, 11.30, la Clubul KF (str. Episcopiei nr. 11-13).


Moderator: Andreea Dumitru
Invitati: Lelia Ciobotariu si Lucian Pavel (Fundatia Antigona), Theo Herghelegiu si Dana Voicu (Teatrul Inexistent), Radu Macrinici (Festivalul Atelier), Nicu Mihoc (Centrul multimedia Teatru 74), Alina Moldovan (Festivalul Altfest), Alina Nelega (Dramafest, Programul Underground al Teatrului Ariel), Theodor-Cristian Popescu (Compania 777), Mihaela Sarbu (Teatrul fara frontiere), Voicu Radescu (Teatrul Luni de la Green Hours)

Dezbaterea face parte din cercetarea Cine (mai) are nevoie de teatru dupa '89?, realizata de Andreea Dumitru, care documenteaza intervalul de mijloc din istoria recenta a scenei de teatru romanesti, cel in care s-a afirmat teatrul independent, pentru a-i analiza radacinile, consistenta, dar si implicatiile asupra "generatiei 2000". Cercetarea urmareste traiectoriile individuale ale unor regizori, actori, dramaturgi, producatori care au refuzat sa se manifeste in interiorul "sistemului" (al teatrului institutionalizat, perpetuat, cu toate avantajele si tarele sale, dupa '89): in ce masura au reusit ei sa creeze structuri independente functionale si alternative estetice reale, sa influenteze si sa contamineze mediul teatral traditional? Dincolo de marturiile subiective, dincolo de "povestea" unor companii particulare, fundatii, festivaluri importante, proiectul incearca totodata sa reconstituie contextul in care s-a nascut in Romania o adevarata dezbatere despre teatrul underground/ experimental/ alternativ.


reSourcing. platforma critica este o cercetare multidisciplinara asupra istoriei culturale recente in Romania, propunindu-si documentarea si recuperarea unor miscari care au influentat dezvoltarea prezenta a scenei culturale, artistice si intelectuale, si implicind artisti si teoreticieni din dans contemporan, teatru, arte vizuale.


Un proiect derulat de ECUMEST si sustinut de Fundatia ERSTE.

Info & coordonare: Stefania Ferchedau, stefania@ecumest.ro.

< inapoi