englishcontact
 
23/02/2007 Actiune comuna pentru imbunatatirea mecanismelor de finantare in cultura
  In continuarea actiunilor derulate in cursul ultimilor ani cu privire la functionarea mecanismelor de finantare in cultura, ECUMEST face in prezent parte dintr-un grup de initativa - reunind organizatii culturale independente, artisti si institutii publice - care va adresa un memoriu Guvernului Romaniei si in special Ministerului Finantelor Publice in vederea modificarii cadrului legislativ care reglementeaza finantarea pentru acest sector.

O conferinta de presa pe aceasta tema va avea loc miercuri, 28 februarie, ora 11.00, in Sala Ronda a Centrului National al Dansului Bucuresti (TNB, B-dul. Nicolae Balcescu, nr. 2, et. 4, intrarea linga Laptaria Enache). Intre participantii la conferinta se numara: Horia Roman Patapievici (Institutul Cultural Roman), Vava Stefanescu (Centrul National al Dansului), Andreea Grecu (Administratia Fondului Cultural National), Cosmin Manolescu (Fundatia Proiect DCM), Stefania Ferchedau (Asociatia ECUMEST), Manuel Pelmus (coregraf), Octavian Rusu (Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile).

Printre deficientele semnalate in cadrul acestei actiuni se afla:
- lipsa unui cadru legal coerent care sa reglementeze functionarea diverselor mecanisme de finantare nerambursabila;
- restrictiile privind accesul la avansuri pentru finantarile nerambursabile din fondurile publice;
- lipsa mecanismelor legale care sa permita institutiilor publice din Romania acordarea de finantari multianuale;
- lipsa cadrului legal care sa permita derularea de contracte de finantare nerambursabila de catre persoane fizice.

Avind in vedere faptul ca demersurile de formalizare a unor mecanisme de finantare publica pentru cultura realizate de organizatiile din domeniul cultural in ultimii ani au avut un caracter de pionierat, si ca exista deja o experienta in urma mai multor sesiuni de finantare, actiunea prezenta doreste sa atraga atentia ca deficientele legislative semnalate vor afecta si sistemele de finantare publica ce vor fi pe viitor reglementate pentru alte domenii (politici sociale, de sanatate, mediu etc.). Prin urmare, aceasta initiativa trage un semnal de alarma asupra unei problematici care afecteaza sectorul neguvernamental in ansamblul sau, dincolo de specificitatile actiunii culturale.


CONSULTATI textul memoriului (document pdf, 140 kb)

Semnati petitia online aici: http://www.petitiononline.com/coalitia/petition.html.

Pentru a confirma participarea dvs. la conferinta de presa trimiteti un mesaj la adresa coalitia2007@gmail.com sau sunati la 0722 322 366. Va asteptam.


Corina Suteu, Presedinte
Stefania Ferchedau, Director

< inapoi