Analiza si dezbaterile sectoriale si tematice reprezinta o componenta esentiala a programului ARCult inca de la inceputul acestuia. Din 2005, aceasta linie de actiune se deruleaza sub numele "Piata de dezbateri" - ca un proces de analiza, propuneri si dezbateri ce are ca scop definirea unei strategii de dezvoltare culturala a Romaniei pe termen lung. Pina in prezent, in acest cadru au avut loc urmatoarele evenimente organizate sau initiate de ECUMEST:


2006: Fondul Cultural National - propuneri de imbunatatire

O initiativa a Asociatiei ECUMEST si a Fundatiei AltArt – adresata Ministerului Culturii si Cultelor si Administratiei Fondului Cultural National, precum si sectorului cultural – menita a aduce in dezbaterea publica dificultatile si incorentele aparute in functionarea FCN in cadrul primei sesiuni de finantare si sa propuna o serie de solutii care sa conduca la imbunatatirea de catre autoritatile publice implicate a sistemului inaintea lansarii urmatoarei sesiuni.
detalii despre intilnire
materialul care documenteaza dezbaterea (document pdf, 276 kb)


2005: Cui i-e frica de sectorul cultural independent?

Intilnirea pe aceasta tema a urmarit punerea in discutie a ceea ce inseamna independent, neguvernamental, liber profesionist, alternativ, incercind o diferentiere intre planuri - cel institutional, cel legal si cel artistic, precum si o evidentiere a diferitelor perceptii si practici legate de acestea in contextul romanesc.
detalii despre intilnire
raportul dezbaterii


2005: De ce si cum finantam cultura. In Romania

Dezbatere despre cum ar trebui sustinute activitatile culturale in Romania si cum se poate reforma sistem de finantare, pornind de la motivatia si scopurile acestui sprijin public in contextul existent, asa cum este el vazut de diversii actori culturali.
detalii despre intilnire
raportul dezbaterii


2004: Politici culturale - propuneri alternative in vederea alegerilor parlamentare
Masa rotunda organizata de Societatea Academica din Romania (SAR) si ECUMEST vizind declansarea unei dezbateri publice reale asupra programului partidelor in domeniul politicilor culturale, inaintea alegerilor parlamentare 2004.
detalii despre intilnire


2003: Accesul organizatiilor neguvernamentale culturale la fonduri publice in Romania

Dezbatere pe marginea studiului cu acelasi titlu realizat in urma modificarilor cadrului legislativ in domeniu.
detalii despre intilnire
studiul pe aceasta tema (document pdf, 332 kb)