PROIECTE CURENTE

De la diplomatia culturala la relatiile culturale - rolul agentiilor culturale in procesul de integrare europeana

Acest proiect, initiat de ECUMEST in anul 2005, isi propune lansarea si facilitarea unui proces de reflectie comun, din perspectiva tarilor candidate si a noilor membri ai UE, despre rolul diplomatiei culturale in facilitarea intelegerii proceselor si procedeelor legate de aceasta.

In 20 mai 2005, ECUMEST a organizat la Bucuresti o prima intilnire de lucru pe tema Rolul diplomatiei culturale in procesul de integrare: o perspectiva est-europeana. Detalii despre aceasta intilnire...

Ca rezultat al acestei intilniri, ECUMEST a demarat o cercetare aplicata privind structura institutionala, functionarea si prioritatile agentiilor diplomatiei culturale din tarile Europei centrale si de est, care va fi finalizata in primavara 2009. De asemenea, studiul are ca scop sa identifice daca in acest domeniu sint angajate o politica si o actiune specifica cu privire la obiectivul integrarii europene. Cercetarea este realizata in parteneriat cu Fundatia Interarts (Barcelona) si beneficiaza de sustinerea Fundatiei Culturale Europene (Amsterdam).

Acest proces va continua cu o serie de intilniri, conferinte si publicatii.


Culture for structural development

Asociatia ECUMEST a fost unul dintre initiatorii si partenerii regionali ai proiectului Culture for Structural Development, inceput in urma participarii sale la procesul lansat de Conferinta de la Berlin pentru o Politica Culturala Europeana (noiembrie 2004). Proiectul este in prezent derulat de initiativa 'A Soul for Europe' (Berlin), impreuna cu diversi parteneri din sud-estul Europei, intre care Fundatia AltArt (Cluj) si si Fundatia CULT.BG (Sofia), avind ca scop sustinerea culturii ca un agent al dezvoltarii regionale in sud-estul Europei si promovarea includerii ei din ce in ce mai mult in politicile europene, si mai cu seama in politicile regionale. Initiatorii isi propun sa reuneasca o serie de organizatii active in domeniul artei contemporane in regiune care sa lucreze ca un think tank intr-un proces de reflectie, auto-evaluare si analiza critica asupra impactului social al activitatii lor. Rezultatele acestui proces, derulat din toamna 2006 pina in toamna 2008, vor fi traduse in argumente in sprijinul domeniului cultural si in recomandari la nivel politic relevante pentru politicile europene, dar si la nivel regional.
detalii despre proiect...
DEZBATERI SI EVENIMENTE


2005, mai: Politici culturale europene
In colaborare cu SAR - Societatea Academica din Romania, ECUMEST a organizat in mai 2005 dezbaterea "Politici culturale europene", care a avut loc la Facultatea de filozofie din Bucuresti, in cadrul proiectului SAR - Dialoguri europene.
detalii despre acest eveniment pe site-ul SAR...

2004, octombrie: Go create… Europe. Masa rotunda privind rolul culturii in constructia europeana

Ca participant activ in procesul lansat de Conferinta de la Berlin pentru o politica culturala europeana, ECUMEST a organizat in octombrie 2004 unul din evenimentele premergatoare acesteia - "Go create… Europe. Masa rotunda privind rolul culturii in constructia europeana". Pre-conferinta a avut loc la Bucuresti, urmarind sa faciliteze familiarizarea publicului din Romania cu aceste dezbateri si cu diversele opinii existente pe plan european, precum si implicarea mai puternica a sectorului cultural romanesc in dezbaterile asupra rolului culturii in constructia europeana.
detalii despre acest eveniment...