Tinind cont de numeroasele probleme comune cu care se confrunta
publicatiile culturale din Romania si din estul Europei, ECUMEST desfasoara incepind din 2002 o serie de proiecte care isi propun sprijinirea si dezvoltarea presei culturale.


PROIECTE 2006

Universitatea europeana de jurnalism cultural - ECUMEST a fost unul dintre partenerii acestui program in cadrul caruia a avut loc seminarul pe tema Chronique, médias, critique des arts de la scène (17-22 aprilie 2006, Château de Joinville, Franta). Proiectul a fost organizat de 'Le Grand Jardin' (Joinville) in colaborare cu Fundatia Culturala Europeana (Amsterdam), ECUMEST, Culture Europe International (Saint-Denis) si Universitatile Bourgogne si Lyon II.

Intilnirea a adus impreuna tineri jurnalisti culturali si studenti la jurnalism din diverse tari europene. ECUMEST a coordonat selectionarea a 8 tineri jurnalisti din tarile Europei de est si a propus participarea Deliei Radu (BBC Londra) ca unul dintre traineri.

Colaborarea la acest proiect a reprezentat urmarea participarii ECUMEST la seminarul La culture dans la presse écrite d’Europe. Etat des lieux et perspectives de coopération, organizat de 'Le Grand Jardin' si Culture Europe International in iulie 2005.

Mai multe detalii...
PROIECTE INCHEIATE

Press Stress Group (PSG) - o platforma informala initiata de ECUMEST in 2002 si lansata impreuna cu revistele Observator cultural, Litere, arte, idei, 22 si Dilema (animate la acel moment de Ion Bogdan Lefter, Dan C. Mihailescu, Dan Perjovschi, Magdalena Boiangiu), in cadrul careia au fost derulate urmatoarele proiecte:

Simpozionul international: Revistele culturale - platforme de dialog in tarile Europei de sud-est
(Bucuresti, 11-12 decembrie 2003)
Simpozionul a fost organizat de Goethe-Institut Bucuresti in cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de sud-est, in parteneriat cu Press Stress Group.

Proiectul pilot: Cresterea accesului la informatie in domeniul cultural pentru lideri de opinie locali din Romania
(martie-decembrie 2003)
RESURSE SI OPORTUNITATI

Va prezentam in continuare o serie programe si organizatii ce sustin presa culturala sau propun o varietate de resurse si informatii in domeniu.

· Ministerul Culturii si Cultelor - achizitie carte si abonamente la reviste pentru bibliotecile publice si centrele culturale romanesti din strainatate

· Fondul Cultural National - licitatii de proiecte pentru sustinerea culturii scrise prin subventionarea publicatiilor seriale culturale

· The Fund for Central and East European Book Project (CEEBP), Amsterdam

· The Center for Publishing Development, OSI Budapesta - consultati arhiva programului

· Fundatia Culturala Europeana - Journalistic travel grants for exploring popular and youth cultures

· Milena Jesenska Fellowships for Journalists